Welcome to my EEGG House. English is easier to learn than any other language. EEGG is a site where you can read, learn and even practise all English grammatical points.

Saturday, January 05, 2013

Simple Past Tense (સાદો ભૂતકાળ)

Simple Past Tense (સાદો  ભૂતકાળ)


        
                              Simple Past Tense (સાદો વર્તમાનકાળ)
   
   
Construction:

A.V:  કર્તા + ક્રિયાપદનુ ભૂતકાળ + કર્મ + અન્ય શબ્દો
P.V:  કર્મ + was/were  +  ક્રિયાપદનુ ભૂતક્રુદંત + by કર્તા + અન્ય શબ્દો

Hints:  yesterday, ago, previous, last, once
Uses
     E}TSF/DF\ YI[,L lS|IF DF8[ o
1)         He went to school yesterday.
2)         Sanjay spoke the truth.
3)         We visited the library the day before yesterday.
4)         He visited the garden last week.
5)         I took exercise.
 Negative sentences : (did + not)
1)         I played cricket.
Ans.    I did not play cricket.
2)         We liked to have tea.
Ans.    We did not like to have tea.
3)         He liked to have tea.
Ans.    He did not like to have tea.
4)         Ketki prepared food.
Ans.    Ketki did not prepare food.
          Inversion questions : s p,8 5|xG f
1)         Mr. Shah went for a walk.
Ans.    Did Mr. Shah go for a walk?
2)         I sang a song.
Ans.    Did you sing a song?
3)         Rehana worked very hard.
Ans.    Did Rehana work very hard?
          Answer in short :
1)         Did you write a letter?
Ans.    Yes, I did.
            No, I didn't.
2)         Did he get up early?
Ans.    Yes, he did.
            No, he didn't.
3)         Did Pratham stand first?
Ans.    Yes, he did.
            No, he didn't.
          'Who' - Questions :
          Who v SM6 v STF" m
1)         Our peon rang the bell.
Ans.    Who rang the bell?
2)         The children played Football.
Ans.    Who played Football?
3)         Naman sang a song.
Ans.    Who sang a song?
          What v X]\ v SD" m
1)         They sold vegetables there.
Ans.    What did they sell there?
2)         I liked tea.
Ans.    What did you like?
3)         She cut an apple.
Ans.    What did she cut?
          Where v SIF\ v :Y/ m
1)         He sat under a tree.
Ans.    Where did he sit?
2)         They went to the library.
Ans.    Where did they go?
3)         Sohan stayed at his uncle's house.
Ans.    Where did Sohan stay?
          When v SIFZ[ v ;DI m
1)         I watched TV last night.
Ans.    When did you watch TV?
2)         My mother went to the temple yesterday.
Ans.    When did your mother go to the temple?
3)         He taught English to us on Sunday.
Ans.    When did he teach English to us?
          Whose v SMG]\ v DFl,SL m
1)         She wore her mother's sari.
Ans.    Whose sari did she wear?
2)         He drove his uncle's bike.
Ans.    Whose bike did he drive?
3)         The students used their teacher's diary.
Ans.    Whose diary did the students use?
          Which v SI]\ v lJX[QF6 m
1)         I liked blue shirt.
Ans.    Which shirt did you like?
2)         They bought black pens.
Ans.    Which pen did they buy?
3)         He read an English grammar book.
Ans.    Which grammar book did he read?
          Whom v SMG[ v UF{6 SD" m
1)         I invited my friends on party.
Ans.    Whom did you invite on party?
2)         The teacher taught the students.
Ans.    Whom did the teacher teach?
3)         She took her child to office.
Ans.    Whom did she take to her office?
          Why v XF DF8[ v SFZ6 m
1)         Sumeet worked hard because of his poverty.
Ans.    Why did Sumeet work hard?
2)         She remained absent due to her illness.
Ans.    Why did she remain absent?
3)         My father worked hard to earn more.
Ans.    Why did my father work hard?
          How many v ;\bIF m
1)         He read five books.
Ans.    How many books did he read?
2)         I ate two apples.
Ans.    How many apples did you eat?
          How much v HyYM m
1)         He drank a litre of milk.
Ans.    How much milk did he drink?
2)         My mother put some sugar.
Ans.    How much sugar did your mother put?
          How often v S[8,L JFZ m
1)         We went to the library thrice in a month.
Ans.    How often did you go to the library in a month?
2)         My father took tea twice in a day.
Ans.    How often did your father take tea in a day?
          How long v ;DIUF/M m
1)         I read my lessons for an hour.
Ans.    How long did I read your lessons?
2)         He played cricket for 2 hours.
Ans.    How often did he play cricket?
          How far v V\TZ m
1)         My grandfather walked 2 Kms.
Ans.    How far did your grandfather walk?
2)         Usha ran 5 Kms..
Ans.    How far did Usha run?


1 comment:

Easy English Gujarati Grammar