Welcome to my EEGG House. English is easier to learn than any other language. EEGG is a site where you can read, learn and even practise all English grammatical points.

Tuesday, January 01, 2013

Simple Present Tense(સાદો વર્તમાનકાળ)

http://www.englishgujaratigrammar.in TENSES



.        

TENSES
There are main three tenses
1. Present Tense.
2. Past Tense.
3. Future Tense.


Each tense is divided into four kinds.
1. Simple Tense.
2. Continuous Tense.
3. Perfect Tense.
4. Perfect Continuous Tense.
                                                              Simple Present Tense 
                                           સાદો વર્તમાનકાળ

Structure:
A.V.: Subject+Verb+Object+Other Words
P.V.:  Object+Am/Is/Are+P.P.+by Subject+Other Words




To help

To pass
Person            Singular
F.P.                 I           help
Plural
We help

Person            Singular
F.P.                 I           pass
Plural
We pass
S.P.                 You     help
You help

S.P.                 You     pass
You pass
T.P.                 He
                        She     helps                          it

They help

T.P.                 He
                        She     Passes
                        It

They pass



To teach

To wish
Person            Singular
F.P.                 I           teach
Plural
We teach
Person            Singular
F.P.                 I           wish
Plural
We wish
S.P.                 You     teach
You teach

S.P.                 You     wish
You wish
T.P.                 He
                        She     teaches                        it

They teach

T.P.                 He
                        She     wishes
                        It

They wish



To mix

To go
Person            Singular
F.P.                 I           mix
Plural
We mix
Person            Singular
F.P.                 I           go
Plural
We go
S.P.                 You     mix
You mix

S.P.                 You     go
You go
T.P.                 He
                        She     mixes
                        it

They mix

T.P.                 He
                        She     goes
                        It

They go
To reply

To pray
Person            Singular
F.P.                 I           reply
Plural
We reply
Person            Singular
F.P.                 I           pray
Plural
We pray
S.P.                 You     reply
You reply

S.P.                 You     pray
You pray
T.P.                 He
                        She     replies
                        it

They reply

T.P.                 He
                        She     prays
                        It
They pray


·             ZMlH\NL lS|IF S[ 8[J NXF"JJF DF8[ o
1)         I always go to school.
2)         Satyen never speaks the truth.
3)         Sometimes we visit the library.
4)         He often visits the garden.
5)         I take exercise regularly.
6)         My mother goes to the temple daily.
7)         I generally go to my office on my scooter.
8)         The peon usually comes to school early.
9)         We do our homework everyday.
10)       Now-a-days the students prefer Science.
IMP :
always, never, sometimes, often, regularly, daily, generally, usually, every, now-a-days JU[Z[ XaNM ;FNF JT"DFGSF/G]\ ;}RG SZ[ K[P
·          ;GFTG ;tI4 SC[JT JU[Z[ JFSI ZRGFDF\ o
1)         The earth moves round the sun.
2)         The moon brightens at night.
3)         Slow and steady wins the race.
4)         The sun sets in the West.
5)         Practice makes a man perfect.

·          Negative sentences : ( do / does + not )
1)         I play cricket.
Ans.    I do not play cricket.
2)         We like to have tea.
Ans.    We do not like to have tea.
3)         He likes to have tea.
Ans.    He does not like to have tea.
4)         Ketki prepares food.
Ans.    Ketki does not prepare food.
·          Inversion questions : s p,8 5|xG f
1)         Mr. Shah goes for a walk.
Ans.    Does Mr. Shah go for a walk?
2)         I sing a song.
Ans.    Do I sing a song?
3)         Rehana works very hard.
Ans.    Does Rehana work very hard?
·          Answer in short :
1)         Do you write a letter?
Ans.    Yes, I do.
            No, I don't.
2)         Does he always get up early?
Ans.    Yes, he does.
            No, he doesn't.
3)         Does Pratham stand first?
Ans.    Yes, he does.
            No, he doesn't.
·          'Wh' - Questions :
·          Who v SM6 v STF" m
1)         Our peon rings the bell.
Ans.    Who rings the bell?
2)         The children play football.
Ans.    Who plays football?
3)         Naman sings a song.
Ans.    Who sings a song?
·          What v X]\ v SD" m
1)         They sell vegetables there.
Ans.    What do they sell there?
2)         I like tea.
Ans.    What do you like?
3)         She cuts an apple.
Ans.    What does she cut?
·          Where v SIF\ v :Y/ m
1)         He sits under a tree.
Ans.    Where does he sit?
2)         They go to the library.
Ans.    Where do they go?
3)         Rohan stays at his uncle's house.
Ans.    Where does Rohan stay?
·          When v SIFZ[ v ;DI m
1)         I watch TV at night.
Ans.    When does you watch TV?
2)         My mother goes to the temple every morning.
Ans.    When does my mother go to the temple?
3)         He teaches English to us on Sunday.
Ans.    When does he teach to us?
·          Whose v SMG]\ v DFl,SL m
1)         She wears her mother's sari.
Ans.    Whose sari does she wear?
2)         He drives his uncle's bike.
Ans.    Whose bike does he drive?
3)         The students use their teacher's diary.
Ans.    Whose diary do the students use?
·          Which v SI]\ v lJX[QF6 m
1)         I like blue shirt.
Ans.    Which shirt do you like?
2)         They buy black pens.
Ans.    Which pen do they buy?
3)         He reads an English grammar book.
Ans.    Which book does he read?
·          Whom v SMG[ v UF{6 SD" m
1)         I invite my friends on my birthday.
Ans.    Whom do you invite on your birthday?
2)         The teacher teaches the students.
Ans.    Whom does the teacher teach?
3)         She takes her child to office.
Ans.    Whom does she take to her office?
·          Why v XF DF8[ v SFZ6 m
1)         Sumeet works hard because of his poverty.
Ans.    Why does Sumeet work hard?
2)         She remains absent due to her illness.
Ans.    Why does she remain absent?
3)         My father works hard to earn more.
Ans.    Why does your father work hard?
·          How many v ;\bIF m
1)         He reads five books in a month.
Ans.    How many books does he read in a month?
2)         I eat two apples everyday.
Ans.    How many apples do you eat everyday?
·          How much v HyYM m
1)         He drinks a litre of milk.
Ans.    How much milk does he drink?
2)         My mother puts some sugar in my milk.
Ans.    How much sugar does your mother put in your milk?
·          How often v S[8,L JFZ m
1)         We go to the library thrice in a month.
Ans.    How often do you go to the library in a month?
2)         My father takes tea twice in a day.
Ans.    How often does your father take tea in a day?
·          How long v ;DIUF/M m
1)         I read my lessons for an hour.
Ans.    How long do you read your lessons?
2)         He plays cricket for 2 hours.
Ans.    How long does he play cricket?
·          How far v V\TZ m
1)         My grandfather walks 2 Kms. every morning.
Ans.    How far does your grandfather walk every morning?
2)         P. T. Usha runs 5 Kms. in an hour.
Ans.    How far does P. T. Usha run in an hour?

No comments:

Post a Comment

Easy English Gujarati Grammar